У ФУТБОЛЦІ ЗБІРНОЇ – ЗДОБУВАЧ ВИЩОЇ ОСВІТИ КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ІВАНА ОГІЄНКА ФАКУЛЬТЕТУ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ АНДРІЙ ЧЕЛЕНЯК

Наш здобувач допоміг Україні виграти «срібло» престижного волейбольного турніру в Польщі.

Для прихильників спорту успіхи талановитого волейболіста Андрія Челеняка не є таємницею чи новиною. На клубному рівні він виступає за чернівецьку «Буковину» разом із Едуардом Штериком здобувачем 2 курсу та Вадимом Патратієм здобувачем магістратури 2 курсу нашого вишу, яка грає в найсильнішому дивізіоні вітчизняного волейболу — «Суперлізі», посідаючи там наразі п’яте місце. Також Андрій протягом часу викликався і викликається до лав збірної України різних вікових груп і цілком імовірно, що через декілька років ми побачимо його у складі головної національної команди. Поки що ж, наш здобувач зіграв вельми успішно за збірну до 20 років на міжнародному турнірі, який відбувся днями у Польщі. Нажаль через травму не зміг виступити за збірну Едуард Штерик.

Йдеться про чемпіонат Східно-Європейської волейбольної зональної асоціації (EEVZA), який пройшов у період 10-14 січня у місті Гожув-Велькопольський. Україні, з Андрієм Челеняком на провідних ролях, протистояли господарі змагань, а також Латвія, Естонія та Азербайджан. Збірна України здобула три перемоги та одного разу «спіткнулись». Були обіграні Естонія з рахунком 3:0 (25:16, 25:20, 25:18), Азербайджан – 3:0 (25:23, 25:9, 25:17) та Латвія – 3:0 (25:16, 25:23, 26:24). На жаль, матч проти поляків завершився на користь суперників – 1:3 (25:19, 25:15, 27:29, 25:23). У підсумку, волейболісти з України завоювали срібні нагороди турніру.

До цього результату долучився сповна і наш Андрій, який грає на позиції центрального блокуючого. В його активі — 34 очки, з яких 17 в атаці, 12 – на блоці й ще 5 – з подачі. Зокрема, він набрав по 12 очок у поєдинках проти поляків та латвійців і 10 – у грі з естонцями.

Додамо, що змагання у Польщі були і кваліфікаційним етапом на Чемпіонат Європи до 20 років, який відбудеться наприкінці літа-початку осені цього року у Греції та Сербії. Наразі путівку туди здобула лише збірна господарів, як чемпіон Східно-Європейської волейбольної зональної асоціації, проте і в України залишаються шанси пробитись на Євро. Для цього необхідно успішно виступати у другому раунді кваліфікації, який пройде навесні.

А наостанок нашого матеріалу зазначимо, що й молодший брат Андрія – Іван, має дуже гарні здобутки у волейболі виступаючи у другій лізі чемпіонату України і готується стати також здобувачем нашого вишу. Ось такі вони – ці Челеняки! Наша гордість і наша надія!

До слова, нещодавно – 2 січня, Андрій Челеняк святкував свій дев’ятнадцятий день народження. Щиро вітаємо нашого талановитого студента, бажаючи нових звершень у житті та спорті!

Євген КОЗАК

На перших знімках: у футболці збірної України під тринадцятим номером Андрій Челеняк.