Гостьова лекція для здобувачів вищої освіти СВО «бакалавр» та «магістр» спеціальності 017 Фізична культура і спорт Тема «ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЮСШ  В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ»

1 листопада 2022 року із використанням додатку  Google Meet відбулася гостьова лекція для здобувачів вищої освіти СВО «бакалавр» та «магістр» спеціальності 017 Фізична культура і спорт

Тема «ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЮСШ

 В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ»

Спікер Василь ЯНКІВ,  директор дитячої юнацької спортивної школи

№ 1    м. Хмельницького

 З вступним словом виступив завідувач кафедри спорту і спортивних ігор, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент Микола Прозар, який наголосив на важливості сьогоднішньої гостьової лекція, яка у першу чергу спрямована на розширення уявлень про функціонування дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

Василь Янків зазначив те, що дитячо-юнацька спортивна школа – це позашкільний навчальний заклад спортивного профілю, який забезпечує розвиток здібностей вихованців в обраному виді спорту, що в установленому порядку визнаний в Україні, створює необхідні умови для гармонійного виховання, фізичного розвитку, повноцінного оздоровлення, змістовного відпочинку і дозвілля дітей та молоді, самореалізації, набуття навичок здорового способу життя, підготовки спортивного резерву для збірних команд України.

Також Василь Янків зупинився на проблемах, що виникли сьогодні в зв’язку  з карантинними обмеженнями, військовим станом, проблемами з електропостачанням.

Постановою КМУ від 19.08.2022 р. № 929 встановлено, що заклади фізичної культури і спорту незалежно від відомчого підпорядкування, типів та форм власності (такі як ДЮСШ, заклади спеціалізованої освіти спортивного профілю зі специфічними умовами навчання, ШВСМ, ЦОП), в умовах введення воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, у межах наявних фінансових ресурсів та позабюджетних коштів можуть забезпечувати навчально-тренувальний процес для вихованців, учнів (студентів), учнів-спортсменів, спортсменів, тренерів-викладачів, вчителів з видів спорту, тренерів за місцем розташування зазначених закладів, у місцях тимчасового переміщення (евакуації) на території України, де не ведуться бойові дії, за межами України згідно з порядком, встановленим Міністерством молоді та спорту України.

Так склались обставини, що весь навчально-тренувальний процес в ДЮСШ був змінений. Тренери працювали онлайн, оскільки значна частина вихованців змушені були покинути Україну. Створились певні проблеми з тренувальним процесом, всі шукали вихід з ситуації, що склалась, радились з батьками, колегами, адміністрацією міста, області, керівництвом держави.

Згодом набрав чинності наказ Міністерства молоді та спорту України «Про деякі питання проведення всеукраїнських спортивних заходів в умовах воєнного стану» №1587 від 28 травня 2022, яким дозволено організацію проведення в окремих місцевостях України з дотриманням умов безпеки, передбачених законодавством про воєнний стан:

1) Всеукраїнських спортивних змагань, передбачених Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів на 2022 рік, серед дорослих спортсменів та спортсменів найближчої до дорослих вікової групи, у тому числі спортсменів з видів спорту осіб з інвалідністю, без присутності глядачів;

2) навчально-тренувальних зборів національних збірних команд України серед спортсменів різних вікових груп, у тому числі спортсменів з видів спорту осіб з інвалідністю, без залучення спортсменів віком до 16 років, які до місця проведення заходу згідно з вимогами законодавства потребують супроводження дорослою особою.

Категорії спортивних шкіл під час воєнного стану збереглися.

Структурним підрозділам Міністерства, до повноважень яких віднесена координація розвитку видів спорту, Укрцентру «Інваспорт» спільно з всеукраїнськими спортивними федераціями, у тому числі осіб з інвалідністю, державними, головними (старшими) тренерами з видів спорту штатної команди національних збірних команд України доручено розглянути питання внесення відповідних змін до Календарного плану з урахування умов воєнного стану.

Водночас визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства молоді та спорту України від 24 лютого 2022 р. № 748 «Про деякі питання організації навчально-тренувального Процесу національних збірних команд України в особливих умовах»

17 червня цього року під час засідання Кабінету Міністрів України прийнято протокольне рішення щодо організації та проведення спортивних змагань в Україні в умовах воєнного стану. Про це написав Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт у Facebook.

«Українська Прем’єр-Ліга та інші національні чемпіонати повертаються в Україну! Кабмін доручив відновити організацію та проведення спортивних змагань в Україні в умовах воєнного стану. З міркувань безпеки команди гратимуть без глядачів», — йдеться у дописі Міністра.

Вадим Гутцайт наголосив, що Мінмолодьспорту у координації з Міноборони, МВС, Мінекономіки, Національною поліцією, ДСНС і місцевими військовими адміністраціями починає готуватися до нового спортивного сезону.

«Ми нація переможців, і для нас важливі перемоги на всіх фронтах», — додав Міністр.

Нагадаємо, що наприкінці минулого місяця Мінмолодьспорту своїм наказом №1587 вже дозволило проводити в окремих місцевостях України всеукраїнські спортивні змагання без присутності глядачів.

Змагання відновлюються задля якісної підготовки спортсменів національних збірних команд України з видів спорту до участі у головних міжнародних спортивних змаганнях. При їх проведенні мають дотримуватися умови безпеки, передбачені законодавством про воєнний стан.

Поступово навчально-тренувальний процес почав відновлюватись з дотриманням певних умов, а саме за наявності укриття для безпечного перебування вихованців і дітей під час повітряних тривог. Це основне, що змінилось сьогодні.

Далі спікер наголосив на тому, що в зв’язку з економією електрики, відключенням світла в активні години, все ж потрібно продовжувати працювати за таких умов і шукати варіанти вирішення проблем.

Також особливу увагу було приділено організації діяльності спортивної школи.

Основними формами навчально-тренувальної роботи є групові навчально-тренувальні заняття, тренування за індивідуальними планами, виховні заходи, медико-відновні заходи, навчально-тренувальні збори, практика суддівства спортивних змагань.

Основною формою спортивної роботи є участь вихованців у спортивних змаганнях різного рівня.

Навчальний рік у спортивній школі починається з 1 вересня.

Річний навчальний план для кожного відділення розраховується на 52 тижні. Для груп початкової підготовки та попередньої базової підготовки передбачається проведення протягом шести тижнів навчально-тренувальних занять в умовах спортивно-оздоровчого табору.

Тривалість навчальної години в спортивній школі становить 45 хвилин.

Тривалість одного заняття в спортивній школі не може перевищувати:

– двох навчальних годин у групах початкової підготовки;

– трьох навчальних годин у групах попередньої базової підготовки;

– чотирьох навчальних годин у групах спеціалізованої базової підготовки та підготовки до вищих досягнень.

Режим щоденної роботи спортивної школи визначається розкладом занять, що затверджується на навчальний рік директором спортивної школи, правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором між адміністрацією спортивної школи та профспілковим комітетом, а у разі відсутності профспілкового комітету — представниками трудового колективу, що обрані та уповноважені ним.

У період канікул у загальноосвітніх навчальних закладах спортивна школа працює за окремим планом, затвердженим її директором.

Адміністрація спортивної школи створює для вихованців, тренерів-викладачів та інших працівників безпечні умови для навчально-тренувальної, спортивної та іншої роботи.

Норми наповнюваності груп відділень з видів спорту і тижневий режим навчально-тренувальної та спортивної роботи спортивних шкіл установлюються відповідно до навчальних програм з видів спорту.

Проект плану комплектування відділень з видів спорту на наступний навчальний рік подає директор спортивної школи засновникові (власникові) до 1 серпня поточного року для затвердження.

Списки вихованців груп відділень з видів спорту затверджуються директором спортивної школи за погодженням з її засновником (власником) до 1 вересня, а для груп початкової підготовки – до 1 жовтня поточного року. Протягом навчального року у зазначені списки у разі потреби можуть вноситися в установленому порядку зміни.

До спортивної школи приймаються всі особи, що бажають займатися фізичною культурою і спортом, які виконали нормативи з фізичної підготовленості, встановлені навчальними програмами з видів спорту, та не мають медичних протипоказань.

Зарахування до спортивної школи здійснюється на підставі заяви батьків або осіб, що їх замінюють, медичного висновку лікаря поліклініки за місцем проживання або лікаря загальноосвітнього навчального закладу про відсутність медичних протипоказань для занять.

Мінімальний вік дитини, що підлягає зарахуванню до спортивної школи, залежить від специфіки виду спорту та визначається Мінмолодьспорту за погодженням з МОЗ.

Переведення вихованців спортивної школи відповідно з групи початкової підготовки до групи попередньої базової підготовки, групи спеціалізованої базової підготовки та групи підготовки до вищих досягнень здійснюється після виконання ними встановлених вимог, зазначених у навчальних програмах з видів спорту.

Вихованці, які досягли 18 років, залишаються у спортивній школі у групах попередньої базової підготовки четвертого і п’ятого   року навчання, групах спеціалізованої підготовки та групах підготовки до вищих досягнень за наявності позитивної динаміки показників підготовленості та високих спортивних результатів за погодженням міської держадміністрації. Вихованці можуть перебувати у спортивній школі до 23 років включно за умови  навчання їх у закладах вищої освіти I-IV рівня акредитації.

Вихованці спортивної школи, які направлені для підвищення рівня спортивної майстерності до спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів олімпійської підготовки і команд з ігрових видів спорту, які беруть участь у чемпіонатах України серед команд вищих ліг, не включаються до кількісного складу груп спортивної школи, але можуть брати участь у спортивних змаганнях у складі команд спортивної школи протягом двох років з часу їх направлення. За тренером-викладачем спортивної школи зберігаються протягом двох років з часу направлення зазначених вихованців раніше встановлені надбавки (доплати) за їх підготовку.

 Спортивна школа має право проводити навчально-тренувальні збори для підготовки команд, спортсменів до місцевих, обласних, всеукраїнських, міжнародних змагань та організовувати спортивно-оздоровчі табори із забезпеченням вихованців харчуванням, фармакологічними медико-відновлювальними засобами, вітамінами та білково-глюкозними препаратами, спортивною екіпіровкою та інвентарем відповідно до норм.

Тривалість навчально-тренувальних зборів становить у групах базової підготовки не більш як 100 днів, у групах спеціалізованої підготовки – не більш як 150 днів на рік.

Для вихованців, які входять до складу національних збірних команд України, затвердженого наказом Мінмолодьспорту, та груп підготовки до вищих досягнень, можуть проводитися постійно діючі навчально-тренувальні збори строком до 24 днів на місяць, але не більш як 250 днів на рік.

Спортивна школа відповідно до затвердженого календарного плану може проводити відкриті першості, матчеві зустрічі, турніри та інші змагання.

Лікар або середній медичний працівник спортивної школи здійснює безпосередній медичний контроль за проведенням навчально-тренувальної та спортивної роботи, а також у разі потреби надає першу медичну допомогу вихованцям.

З метою запобігання погіршенню здоров’я вихованців спортивної школи лікар або середній медичний працівник здійснює:

– контроль за диспансерним обстеженням вихованців (не менше двох разів на рік);

– додатковий медичний огляд перед участю у змаганнях, після захворювання або травми;

– контроль за використанням вихованцями медико-відновлювальних та заборонених до вживання засобів;

– відсторонення вихованців від занять за станом здоров’я; контроль за додержанням строків поновлення занять після захворювання або травми;

– контроль за додержанням санітарно-гігієнічних норм у місцях проведення навчально-тренувальних занять та змагань, а також під час їх проведення;

– облік та аналіз нещасних випадків і травм учнів під час занять.

Робота медичних працівників спортивної школи повинна бути організована відповідно до вимог законодавства, з урахуванням умов сьогодення.

Велику увагу доповідач приділив фінансово-господарській діяльності та
матеріально-технічній базі спортивної школи.

Фінансово-господарська діяльність спортивної школи провадиться відповідно до законодавства та статуту.

Фінансування спортивної школи здійснюється в установленому порядку за рахунок коштів засновника (власника) та/або відповідного бюджету, фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, інших джерел.

Спортивна школа у процесі провадження фінансово-господарської діяльності має право:

– самостійно розпоряджатися коштами, одержаними від господарської та іншої діяльності відповідно до статуту;

– модернізувати власну матеріально-технічну базу, базу спортивно-оздоровчих таборів;

– володіти, користуватися і розпоряджатися майном відповідно до законодавства та статуту;

– користуватися безоплатно земельними ділянками, на яких розташована спортивна школа;

– виконувати інші функції, що не суперечать законодавству і статуту спортивної школи.

Матеріально-технічна база спортивної школи включає адміністративні приміщення та спортивні бази (басейни, ігрові поля, спортивні зали, споруди тощо), оздоровчо-спортивні табори, підсобні приміщення, обладнання, засоби зв’язку, оргтехніку, транспортні засоби, зокрема спеціалізовані для навчально-тренувальної та спортивної роботи, майданчики, земельні ділянки, рухоме і нерухоме майно, що перебуває в її користуванні.

Для проведення навчально-тренувальної та спортивної роботи спортивним школам за відсутності власної спортивної бази можуть надаватися в користування безоплатно або на пільгових умовах спортивні об’єкти (спортивні споруди), культурні, оздоровчі та інші заклади за умови додержання санітарно-гігієнічних норм і непогіршення стану таких закладів. Порядок надання зазначених об’єктів (споруд) у користування визначається місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до законодавства.

Ведення діловодства, бухгалтерського обліку та звітності в спортивній школі здійснюється у порядку, визначеному нормативно-правовими актами.

В кінці спікер продемонстрував вимоги, яким повинна відповідати дитячо-юнацька спортивна школа.

ВИМОГИ, яким повинна відповідати дитячо-юнацька спортивна школа для одержання відповідної категорії

Найменування показника Категорія спортивної школи
вища перша друга
Рівень додержання протягом останніх двох років режиму навчально-тренувальної роботи, забезпечення етапності підготовки вихованців дитячо-юнацької спортивної школи (далі — спортивна школа) згідно з навчальними програмами з видів спорту (у відсотках показників, затверджених навчальними програмами) 100 90 70
Кількість вихованців спортивної школи, які щороку за останні три роки зараховувалися до складу збірних команд України з видів спорту (основний, кандидати, резерв), або кількість вихованців, переведених із спортивної школи до школи вищої спортивної майстерності, центру олімпійської підготовки, спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю (у відсотках загальної кількості вихованців в кожному виді спорту, крім вихованців груп початкової підготовки) не менш

як 3

до 3
Кількість вихованців спортивної школи, які займаються ігровими видами спорту та за останні три роки взяли участь у чемпіонатах України різних вікових груп, а також серед команд вищої та першої ліги (у відсотках загальної кількості вихованців спортивної школи в кожному виді спорту, крім вихованців груп початкової підготовки) не менш
як
5
до 5
Кількість груп підготовки до вищих досягнень в кожному  виді спорту не менш
як
1
Кількість груп спеціалізованої базової підготовки в кожному виді спорту не менш
як 2
1—2
Кількість вихованців спортивної школи, яких підготовлено щороку за останні три роки в кожному виді спорту (у відсотках загальної кількості вихованців спортивної школи у кожному виді спорту, крім вихованців груп початкової підготовки):
I розряд, кандидати у майстри спорту України; 4 2
майстри спорту України, майстри спорту України міжнародного класу, заслужені майстри спорту 2 1
Кількість вихованців, яких підготовлено щороку за останні три роки в кожному виді спорту юнацьких, III і II розряду  (у відсотках загальної кількості вихованців спортивної школи у кожному виді спорту, крім вихованців груп початкової підготовки):
у спортивній школі 35-40 30-35 20-25
у спортивній школі для інвалідів, крім спортсменів-інвалідів з вадами розумового та фізичного розвитку 25-30 25-30 15-20
Кількість тренерів-викладачів вищої та

I категорії в кожному виді спорту, що працюють у спортивній школі щороку за останні три роки (у відсотках загальної кількості тренерів-викладачів спортивної школи у кожному виді спорту)

40 і більше 30 20
Кількість спеціалізованих класів у загальноосвітніх навчальних закладах (спеціальних школах-інтернатах) не менш як 2 1—2
Рівень забезпечення власними або орендованими спортивними спорудами та інвентарем (у відсотках обсягу необхідного забезпечення в кожному виді спорту) 75-100 50-70 45
Наявність медичного кабінету 1 1 1
Тривалість навчально-тренувальних зборів, проведених щороку за останні три роки в кожному виді спорту (кількість днів) 100 і більше 60-100 20-60
Кількість змін тривалістю до 18 днів у спортивно-оздоровчому таборі з більш як 20 відсотками вихованців спортивної школи у кожному виді спорту (щороку за останні три роки) 2 і більше 1 1
Кількість передплачених щороку спеціальних періодичних видань (газети, журнали) 3 2 1
Рівень забезпечення спортивної школи навчально-методичними матеріалами з питань підготовки вихованців, зокрема методичними розробками тренерів-викладачів у кожному виді спорту (кількість видань) 3-4 2-3 до 2

На лекції були присутні 69 слухачів, що активно включались до діалогу та ставили запитання.

Ми щиро вдячні Василю Янківу за актуальну та змістовну лекцію, висловлюємо сподівання, що це допоможе нашим здобувачам взяти корисну для себе інформацію.

Підготувала доцент кафедри спорту 
і спортивних ігор Майя ЗУБАЛЬ