Студенти та випускники К-ПНУ імені Івана Огієнка – призери XI Всесвітніх ігор у Бірмінгемі з сумо

У Бірмінгемі (США) стартували XI Всесвітні ігри, це топові міжнародні комплексні змагання з неолімпійських видів спорту. Всесвітні ігри проходять раз у чотири роки, як і Олімпіада.  В змаганнях беруть участь атлети з більш ніж ста країн. Україну представляють 102 спортсмени.

10 липня здобувач вищої освіти факультету фізичної культури Важа Даіаурі став чемпіоном у середній ваговій категорії до 115 кг. На Всесвітніх іграх з сумо таких категорії було небагато –  всього три. Важа провів чотири поєдинки, виграв усі і став чемпіоном. У фіналі переміг представника Японії (країна є засновником сумо) Шиона Фуджісаву. Цей рівний поєдинок тривав трохи більше хвилини. Наприкінці Важа зміг кинути суперника на килим і водночас виштовхнути за межі кола. У сумо це миттєва перемога!

Перед Всесвітніми іграми Важа-молодший півтора тижні перебував на навчально-тренувальних зборах в Японії. На батьківщині сумо готувався до найважливіших змагань у своїй кар’єрі, переймав досвід японських тренерів і провідних спортсменів. Його прийняли, як українського біженця – допомагали, безкоштовно годували і тренували. Взагалі в Японії люди зовсім небайдужі до трагічних подій в Україні.

– Я зв’язався зі своїм впливовим знайомим в Японії (повідомив Важа Даіаурі-старший), він зібрав серед місцевих заможних людей 700 тисяч доларів і спрямував їх на допомогу Україні. Також допомагав моєму сину перед час перебування в Японії.    

Також призові місця посіли випускники факультету фізичної культури, а саме: Світлана Ярьомка стала чемпіонкою у важкій вазі, у легкій ваговій категорії бронзу здобув Святослав Семикрас.

Вітаємо наших спортсменів і бажаємо нових перемог на світовому рівні!