GRAND SLAM В ТБІЛІСІ

З 22 по 24 березня в столиці Грузії відбувся черговий турнір з дзюдо серії Grand Slam. Участь у змаганнях взяли понад 530 атлетів з 83 країн світу, серед яких 11 представників України.

 Після турніру Grand Prix Upper Austria, а також тренувального збору в чеському Німбурку, до Грузії відправився основний склад збірної України.

Здобувачка вищої освіти 3 курсу (FK2-B21) факультету фізичної культури ЮЛІЯ КУРЧЕНКО здобула перемогу, перемігши у фіналі в категорії до 78 кг 4-разову призерку чемпіонатів світу з Нідерландів, Гуусе Стенгайс. Це була друга зустріч між ними, але цього разу перевага вийшла на сторону українки, яка виконала задню підніжку за 1 хвилину 38 секунд.

Для Юлії це перша золота медаль на турнірах серії Grand Slam у її кар’єрі.

GRAND SLAM — четверті за престижністю турніру у Світовому турі Міжнародної федерації дзюдо. Змагання цього рівня проводяться з 2008 року, за свої виступи дзюдоїсти набирають бали у рейтинг, який у 2024 році стане визначальним у розподілі путівок на Олімпіаду в Парижі.

Перше «золото» на Грендслемах Україні у 2015 році принесла Світлана Ярьомка (випускниця факультету фізичної культури 2017 року), яка тріумфувала в Баку у ваговій категорії понад 78 кг. Відтоді представники України вигравали золоті медалі на турнірах цієї серії у кожному сезоні, за виключенням 2017 та 2021 років.

Єдиною українкою, що завоювала дві та більше золотих нагород на Грендслемах, залишається бронзова призерка Олімпіади-2022 Дар’я Білодід (випускниця факультету фізичної культури 2023 року). Вона виграла одразу чотири медалі найвищого ґатунку, зокрема дві у сезоні-2018.