ВІДНОВЛЮЄМО ТРАДИЦІЙНІ БОЙОВІ МИСТЕЦТВА УКРАЇНИ

13 травня 2023 року відбувся відкритий чемпіонат м. Кам’янця-Подільського з Українського Рукопашу «Спас» в розділах «Рукопаш Спас» та «Штовхач».

Популяризація української культури – це одне з найважливіших завдань, яке ми повинні реалізовувати повсякчас. Відтворення звичаїв та традицій, усвідомлення їх цінностей та значення, особливо сьогодні, навчання цьому молодого покоління – наша культурна зброя, те, заради чого ми боремось.

Школа Традиційних Бойових Мистецтв України «Спас», засновником якої є ГАДАЙ Андрій, є осередком культурно-просвітницької діяльності, що спрямована на відновлення козацького бойового мистецтва. Минулого тижня у результаті співпраці ГАДАЯ Андрія та доцента кафедри спорту і спортивних ігор ЗУБАЛЬ Майї були організовані змагання з Українського Рукопашу «Спас».

У змаганнях взяли участь більше 80 учасників віком від 8 до 30 років, з м. Хмельницького – Школа Бойового Гопака; м. Бар – СК «Бар-С» (тренер команди, випускник факультету фізичної культури нашого вишу ЛЕМЕШОВ Денис); м. Кам’янця-Подільського – СК «Архангели» (тренер, магістрант факультету фізичної культури К-ПНУ ЯБЛОНОВСЬКИЙ Петро); СК «Wuwei»; СК «GGTEAM» та Школа Традиційних Бойових Мистецтв України «Спас».

До організації та проведення змагань також долучились викладачі, здобувачі, випускники факультету фізичної культури Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Суддівство змагань забезпечували: ЗУБАЛЬ Майя – головний секретар змагань; судді – СЕМАШ Олена, здобувачка спеціальності 014 Середня освіта (Фізична культура), КМСУ із рукопашу та ПАНЧУК Максим, магістрант спеціальності 017 Фізична культура і спорт, КМСУ з дзюдо. Здобувачі вищої освіти отримали досвід у суддівстві змагань та розширили коло знайомств серед професійних суддів та тренерів.

Змагання відбувались на базі Подільського центру професійно-технічної підготовки за підтримки випускників факультету фізичної культури ЖИТОМІРСЬКОГО Андрія, фахівця з військової підготовки ПЦПТП та СИНИШИНА Анатолія, викладача фізичної культури ПЦПТП.

Варто зазначити, що в межах змагань також була проведена профорієнтаційна робота з метою вступу на факультет фізичної культури К-ПНУ імені Івана Огієнка. Тісна співпраця із випускниками, потенційними абітурієнтами, професіоналами-практиками лише сприятиме розвитку факультету. Тому продовжуємо працювати у цьому ж напрямку!

Майя ЗУБАЛЬ, доцент
кафедри спорту і спортивних ігор