Здобувачки вищої освіти факультету фізичної культури − срібні призери Чемпіонату України з волейболу серед жіночих команд «СУПЕРЛІГИ DMART» сезону 2022/2023 років

У реаліях сьогодення проведення спортивних змагань, у тому числі офіційних, вимагає від учасників, організаторів та спонсорів максимальної самовіддачі, зацікавленості та бажання вдосконалюватися. Змагання є невід’ємною частиною тренувального процесу, логічним завершенням різних етапів підготовки.

У регулярному Чемпіонаті України з волейболу серед жіночих команд «СУПЕРЛІГИ DMART» сезону 2022/2023 брало участь 7 команд. У зв’язку з воєнним станом ФВУ було прийняте рішення, що усі ігри Чемпіонату будуть проведені в м. Чернівці, а саме у СТК «Маленький Париж».

За результатами Чемпіонату України з волейболу серед жіночих команд «СУПЕРЛІГИ DMART» волейбольна команда «Добродій-Медуніверситет-ШВСМ» ВИБОРОЛА СРІБНІ НАГОРОДИ. Кольори цього волейбольного клубу захищають здобувачки вищої освіти факультету фізичної культури, а саме:

– Валерія Якушева (група FKS1-B19) – член Національної збірної команди України з волейболу, кандидат в майстри спорту України з волейболу, догравальниця, найкращий бомбардир Чемпіонату, загалом набрала 444 очки, найближча переслідувачка Маргарита Гейко – 291 очко;

– Дарія Ковальчук (випускниця) – кандидат в майстри спорту України з волейболу, догравальниця, загалом набрала 202 очки;

– Анастасія Кучер (група FK1-В21) – кандидат в майстри спорту України з волейболу, гравець першого темпу, загалом набрала 196 очок;

– Яна Завала (група FK1-М22) – кандидат в майстри спорту України з волейболу, гравець першого темпу, загалом набрала 85 очок;

– Світлана Сопочева (група FK1-В21) – кандидат в майстри спорту України з волейболу, ліберо команди.

Чемпіонат розпочався  29 вересня 2022 року і закінчився 07 квітня 2023 року. Складався з декількох етапів.

За результатами регулярного Чемпіонату України з волейболу серед жіночих команд «СУПЕРЛІГИ DMART» волейбольна команда «Добродій- Медуніверситет-ШВСМ» посіла перше місце, набравши 45 очок, й одразу виборола право приймати участь у серії півфіналів, минаючи стадію плей-оф. Друге місце за результатами регулярного Чемпіонату посіла команда «Аланта» м. Дніпро, набравши 44 очки, третє − команда «Прометей» м. Кам’янське, набравши 43 очки.

У півфіналі волейбольна команда «Добродій-Медуніверситет-ШВСМ» зустрічалася з ВК «Збірна України U-17» й перемогла юних талантів у серії 2:0 (3:1 та 3:0).

В іншому півфіналі перемогу святкували волейболістки ВК «Прометей», які здолали своїх суперниць з ВК «Аланта» у серії також 2:0 (3:1 та 3:1).

Варто відмітити, що основний склад волейбольного клубу «Прометей» весь сезон виступав у чемпіонаті Чехії, а у чемпіонаті України виступала талановита молодь цього волейбольного клубу. До завершення одного туру регулярного Чемпіонату «Професійною волейбольною лігою України» було прийняте рішення про заміну однієї команди на іншу. Кольори ВК «Прометей» з того часу захищали гравчині, які входять до складу жіночої Національної збірної команди України з волейболу. Також повернувся й тренер команди болгарин Іван Пєтков (тренер жіночої Національної збірної команди України з волейболу).

Фінальна серія між ВК «Прометей» та ВК «Добродій-Медуніверситет-ШВСМ» тривала до трьох перемог. Більш досвідчені гравчині ВК «Прометей» у трьох іграх здолали представниць ВК «Добродій-Медуніверситет-ШВСМ» 3:0 у серіях (3:1; 3:0; 3:0). Варто зазначити, що саме під час першої гри гравчині ВК «Добродій-Медуніверситет-ШВСМ» виграли одну партію у ВК «Прометей» та й під час третьої гри у першій партії вели у рахунку 22:20.

Незважаючи на поразку, для ВК «Добродій-Медуніверситет-ШВСМ» це історичне і вагоме досягнення!!! Відповідно до вимог «Єдиної спортивної класифікації України» гравчині виконали норматив майстра спорту України з волейболу.

Налагоджена та тісна співпраця кафедри спорту і спортивних ігор із головним тренером та президентом ВК «Добродій-Медуніверситет-ШВСМ» Юлією Якушевою впродовж останні чотирьох років має лише позитивний ефект на підвищення рівня професійної майстерності здобувачок вищої освіти факультету фізичної культури, у тому числі і для майбутніх стартів.

Відповідно до Регламенту проведення ХVІІІ літньої Універсіади України з волейболу серед жіночих команд 4-7 травня 2023 року в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка відбудуться зональні змагання, в яких візьмуть учать Хмельницька, Львівська, Житомирська та Чернігівська області.

Микола Прозар, завідувач кафедри спорту і спортивних ігор, доцент