Зустріч стейкхолдерів з метою здійснення обговорення освітньо-професійних програм «Тренер з видів спорту»

Зустріч стейкхолдерів з метою здійснення обговорення освітньо-професійних програм 
«Тренер з видів спорту»

 08 листопада 2022 р. о 15:00 на платформі Google Meet відбулася чергова зустріч різних груп стейкхолдерів з метою моніторингу та обговорення освітньо-професійних програм  «Тренер з видів спорту» СВО «бакалавр» і «магістр» спеціальності 017 Фізична культура і спорт.

До розширеного засідання кафедри спорту і спортивних ігор приєдналось більше 80 осіб, серед них:

– Басюк Д. І., директор Департаменту освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької ОВА;

– Томусяк Н. П., начальник управління  молоді та спорту Департаменту освіти і науки Хмельницької ОВА;

– Мельник М. Г., президент Федерації волейболу України, суддя міжнародної категорії;

– Мачугін В. М., заслужений тренер України, президент Федерації кураш України;

– Даіаурі В. Ш., заслужений працівник фізичної культури і спорту України, заслужений тренер України з сумо, тренер-викладач вищої кваліфікаційної категорії з сумо та першої кваліфікаційної категорії з боротьби вільної, голова суддівської колегії федерації сумо України;

– Бойко Т. В., заступник начальника відділу Хмельницького обласного відділення (філії) Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України;

– Якушева Ю. І., кандидат біологічних наук, доцент кафедри фізичного виховання та ЛФК Вінницького НМУ імені М. І. Пирогова, МСУ з волейболу, головний тренер ВК «Добродій-медуніверситет-ШВСМ», головний тренер молодіжної жіночої збірної України U-21

– Вознюк Т. В., завідувач кафедри теорії і методики спорту Вінницького ДПУ імені Михайла Коцюбинського, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент, експерт Національного агентства.

– Ладика П. І., завідувач кафедри теорії і методики олімпійського та професійного спорту Тернопільського НПУ імені Володимира Гнатюка, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент, експерт Національного агентства.

– Радченко О. П., кандидат наук з фізичного виховання та спорту,  доцент кафедри теорії спорту та фізичної культури Волинського НУ імені Лесі Українки.

– Ольхова Тетяна Петрівна, начальник Хмельницького регіонального центру «Інваспорт»;

– Бесарабчук Г. В., виконуючий обов’язки проректора з науково-педагогічної роботи К-ПНУ, керівник центру забезпечення якості вищої освіти К-ПНУ, кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений тренер України;

– представники місцевих та регіональних ДЮСШ, спортивних клубів, організацій (заслужені тренери, майстри спорту, призери Олімпійських ігор та чемпіонатів світу тощо);

– випускники факультету спеціальності 017 Фізична культура і спорт;

– декан та академічна спільнота факультету фізичної культури;

– здобувачі вищої освіти спеціальності 017 Фізична культура і спорт.

І це далеко не весь перелік присутніх, які брали участь в обговоренні зазначеного питання.

Масштаб розширеного засідання вказує на те, що освітні програми «Тренер з видів спорту» факультету фізичної культури К-ПНУ є досить популярними та затребуваними на ринку праці. Окремо варто відмітити активність здобувачів вищої освіти, які досить ґрунтовно підійшли до внесення пропозицій щодо модернізації змісту робочих програм освітніх компонентів.

Обговорення тривало більше двох годин, адже представники різних груп стейкхолдерів детально зосередились на позитивній динаміці змін освітніх програм, що відображено на якості підготовки фахівців. Зокрема, зацікавлені особи наголосили на активній співпраці та розширенні можливостей обміну досвідом шляхом укладання договорів, участі у міжнародних конференціях; залучення не лише професіоналів-практиків до проведення аудиторних занять, але й проведення практичних семінарів тренерами, які готують спортсменів високого класу, тощо.

Запрошені представники інших ЗВО, які є ще й експертами Національного агентства, звернули увагу на внесення певних змін у зміст ОП. Зокрема, Тетяна Вознюк, завідувач кафедри теорії і методики спорту Вінницького ДПУ імені Михайла Коцюбинського, запропонувала внести в ОП СВО «магістр» інформацію про можливість та умови перехресного вступу. Радченко Олександр, доцент кафедри теорії спорту та фізичної культури Волинського НУ імені Лесі Українки, – у таблицю «Перелік освітніх компонентів освітньо-професійної програми» додати колонку із зазначенням семестру, у якому буде вивчатись дисципліна.

Завідувачі кафедр факультету фізичної культури зосередились більше на рекомендаціях експертів Національного агенства, які напередодні успішно акредитували ОП «Тренер з видів спорту» СВО «магістр». Вони пропонували свої шляхи вдосконалення освітнього процесу за спеціальністю 017 Фізична культура і спорт.

Активно до обговорення освітніх програм долучились випускники і здобувачі вищої освіти, яких здебільшого цікавила внутрішня наповненість освітніх компонентів, що передбачені навчальними планами. Більш детальніше про це ви зможете прочитати у протоколі розширеного засідання кафедри спорту і спортивних ігор, який буде розміщений на сайті кафедри.

Загалом, усі рекомендації, озвучені під час зустрічі зі стейкхолдерів, будуть детально розглянуті гарантами та робочими групами освітніх програм. Організатори зустрічі (науково-педагогічні працівники кафедри  спорту і спортивних ігор) дякують усім присутнім за активну співпрацю та участь у процесі покращення якості вищої освіти в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка.

Микола ПРОЗАР, 
завідувач кафедри спорту і спортивних ігор