ІНФОРМАЦІЙНА ВІЙНА: ДАВАЙТЕ ДУМАТИ!

Україна вже шосту добу перебуває в активні фазі війни проти російських окупаційних військ. Інформаційний фронт – це фронт паніки і страху, фронт дезінформації і провокацій. І кожен із нас може бути воїном на цій ділянці фронту.

Інформаційні вкиди, які так чи так «долітають» до нас через соціальні мережі, через Viber, Telegram, Instagram і т.д., спрямовані на те, щоб деморалізувати, змусити сумніватися, панікувати і – здатися.

 

Тільки за останні кілька годин соціальні мережі облетіла така інформація: необхідно підписати петиції, про те, що СБУ запитує плани евакуацій у різних державних структур, про те, що збирають мирних мешканців для евакуації, про те, що о 13:00 мають увімкнути навчальну сирену, а після 13:00 навчальних сирен уже не буде і т.д. І якщо в публікаціях із петиціями мова здебільшого про фішингові сайти, то начебто перевірка СБУ, начебто евакуація мешканців і начебто навчальна сирена – це те, що може призвести до непоправних наслідків.

Як захиститися в цій ситуації? Міркуймо логічно і тверезо. Під час воєнного стану не може бути навчальних сирен: наші військові отримують інформацію про загрозу з повітря. Це не означає, що обов’язково буде обстріл. Це означає, що вам дають можливість уникнути небезпечної ситуації (насправді, це той випадок, коли краще зайвий раз пробігтися у сховище без зайвих запитань і уточнень).

Щодо запитів від СБУ чи евакуації мирних мешканців, перевіряйте джерела. Є офіційні ресурси, є офіційні сайти. Наголошуємо: у нас воєнний стан! Уся офіційна інформація – тільки з офіційних джерел. Сусіди/друзі/знайомі/родичі – це не офіційні джерела.

Перелік офіційних джерел (для громадян усієї України):

Офіційні державні канали для отримання інформації:

Офіс Президента України 

Генеральний штаб Збройних сил України 

Кабінет Міністрів України 

Міністерство оборони України 

Міністерство внутрішніх справ 

Національна поліція України

Державна служба надзвичайних ситуацій (ДСНС)

Державна прикордонна служба України 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України

Сухопутні війська ЗС України 

Військово-морські сили ЗСУ 

Територіальна оборона ЗСУ

Щодо руху транспорту та роботи інфраструктурної галузі

Міністерство інфраструктури України

Укрзалізниця 

Украерорух 

Укравтодор 

Міжнародний аеропорт “Бориспіль”

Адміністрація морських портів України

Міжнародний аеропорт “Львів” 

Державна служба України з безпеки на транспорті (ДСБТ)

Мешканці Кам’янець-Подільської територіальної громади можуть відстежувати сторінку Кам’янець-Подільської міської ради.

Сервіси, які допоможуть перевірити сайти (детальніше на www.razborka-pc.com.ua):

WHOIS 

Це – сервіс, який дозволяє дізнатися, у якій країні зареєстрований домен, хто надає послуги хостингу. Дізнавшись, хто є провайдером, можна отримати інформацію про власника сайту.

WEBOFTRUST

Це – міжнародний ресурс перевірки сайтів. Його база даних місить близько мільйона сайтів усіх популярних провайдерів. Контролер сайтів допоможе захистити комп’ютер користувача від вірусів, підозрілих програм, фішингових сайтів і т.д. Особливістю його є те, що він призначений для роботи як розширення для веббраузера.

GOOGLE SAFE BROWSING

ЦЕ – розширення для Google Chrom, яке дозволяє взаємодіяти із новітнім алгоритмом безпечного інтернет-серфінгу від Google. Можна налаштувати автоматичну перевірку відвідуваності ресурсів.

VIRUS TOTAL

Це – сервіс, який дозволяє без установки ПО перевірити фали, посилання, IP-адреси або домени на віруси. Після переходу на сторінку ресурсу потрібно вибрати необхідну вкладку (залежно від того, що саме ви намагаєтесь перевірити):

File – для мультимедіа файлів і різних документів;

URL – для посилань;

Search – для отримання інформації про адресу, домен.

Жоден із сервісів не можна назвати досконалим. Разом із тим, кожен сервіс дає можливість хоча б частково перевірити, чи варто довіряти тому ресурсу, з якого до вас надходить сповіщення / інформація.

Далі буде.

Оксана Почапська,
доцент кафедри журналістики