Важливо пам’ятати…

26 лютого 2019 року в спортивній залі № 2 Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка були проведені змагання відкритого обласного турніру з волейболу серед жіночих команд, присвячених пам’яті Валерія Устиновича Дороша.

Ще рік тому Валерій Устинович натхненно працював у напрямі розвитку жіночого волейболу в Кам’янці-Подільськом. Його енергія та сила духу заряджала не тільки працівників факультету, але й усіх, хто його знав. Людина, яка жила за принципами чесності, порядності та щирості, завжди знаходила добре слово для близьких, знайомих. Але життя розпорядилося так, що сьогодні ми його лише згадуємо … згадуємо і продовжуємо його справу, намагаємося втілювати в реальність його задуми.

В університеті він працював з 1974 року на посаді викладача кафедри фізичного виховання, а з 2015 року – кафедри спорту і спортивних ігор. Окрім проведення навчальних занять зі студентами, Валерій Устинович упродовж сорока чотирьох років був тренером жіночої команди нашого вишу з волейболу. Під його керівництвом волейболістки інституту, а згодом університету, п’ятнадцять разів поспіль виборювали звання чемпіонок області з волейболу.

Турнір пам’яті В.У. Дороша зібрав людей, котрі й досьогодні вдячні йому за підтримку, розуміння, професіоналізм, його прагнення досягати своєї мети, за роки сумлінної праці й відданості спорту та університету. Саме в стінах нашого спортзалу він провів більшу частину свого життя, тому дуже важливо було його згадати саме тут.

Організаторами змагань – науково-педагогічні працівники кафедри спорту і спортивних ігор, кафедри фізичного виховання.

У змаганнях взяли участь чотири команди:

– команда Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (м. Чернівці);

Тренер команди – кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри фізичної культури та основ здоров’я Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, голова федерації Чернівецької області з волейболу, тренер команди вищої ліги «Буковинка» Іван Васкан;

– команда «Дунаєвчанка» (м. Дунаївці);

Тренер команди – викладач дитячої юнацької спортивної школи № 1 міста Дунаєвець Віта Крентовська;

– команда дитячої юнацької спортивної школи № 1 (м. Кам’янець-Подільський);

Тренер команди – викладач фізичного виховання кафедри навчально-реабілітаційного відділу Подільського спеціального навчально-реабілітаційного соціально-економічного коледжу Ольга Погорецька;

– команда Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка;

Тренер команди – кандидат наук із фізичного виховання та спорту, доцент, завідувач кафедри спорту і спортивних ігор Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Микола Прозар.

На урочистому відкритті турніру були присутні: Іван Стасюк, декан факультету фізичної культури, Степан Павловський, завідувач відділу молоді та спорту Кам’янець-Подільської міської ради, Євген Козак, головний суддя змагань, доцент кафедри спорту і спортивних ігор.

Відкриття турніру розпочалося зі спогадів про життя та професійну діяльність Валерія Устиновича Дороша й урочистого привітання команд і їх тренерів.

Згодом розпочались змагання, які відповідно до регламенту проводилися за коловою системою розіграшу.

За результатами змагань місця розподілилися так:

перше місце – команда Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (9 очок);

друге місце – команда Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (6 очок);

третє місце – збірна команда «Дунаєвчанка» (3 очка);

четверте місце – команда дитячо-юнацької спортивної школи № 1 (0 очок).

Турнір, як і життя Валерія Устиновича, був насичений яскравими враженнями й позитивними емоціями. Професіоналізм волейболісток викликав у присутніх захоплення та овації. Такий спортивний турнір – це данина світлій пам’яті Валерія Устиновича Дороша, котрий сформував, виростив, навчив професійного волейболу талановитих дівчат.

Надзвичайно важливо пам’ятати свого Навчителя, котрий упродовж багатьох років вкладав свою душу в кожного гравця команди.

Микола Прозар, завідувач кафедри спорту і спортивних ігор